NASZ BLOG

z miłości do Trójmiasta

clubs-518192_1920

JOD – najwięcej nad morzem Bałtyckim :)

21Sie

Jod to pierwiastek chemiczny bardzo potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jego brak u dzieci powoduje zaburzenia rozwoju, wzrostu i koncentracji. Natomiast u osób dorosłych jego brak powoduje przede wszystkim niewydolność tarczycy.

Jak zadbać, żeby nam go nigdy nie zabrakło?

Jeśli mieszkamy daleko od morza to najlepiej go szukać w pokarmach takich jak: glony, ryby, wodorosty, owoce morza, wołowina i wieprzowina, mleko i produkty mleczne, jaja, płatki owsiane, jarzyny. Jednak musimy pamiętać, że z pokarmem dostarczymy tylko 1/3 dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Dlatego musimy używać soli jodowanej. Dania przyprawiamy po ugotowaniu, bo inaczej jod wyparuje.

Gdzie jeszcze można go znaleźć? Oczywiście w nadmorskim powietrzu.

Jod z wody morskiej znajduje się w bryzie morskiej, dlatego najwięcej jodu jest nad samym brzegiem, szczególnie, gdy wieje silny wiatr i powstają duże morskie bałwany zostaje uwolniony do atmosfery. Osoby z niedoborem tego pierwiastka powinny spacerować wzdłuż brzegu morza i wdychać głęboko powietrze.

Badania prowadzone na molo w Sopocie dowiodły, że jest go tam dwa razy więcej niż na brzegu. Najwięcej jodu jest nad Bałtykiem. Występuje tam go dużo więcej niż nad Morzem Śródziemnym. Najlepszą porą roku jest jesień i zima, czyli pora występowania sztormów. Warto pójść nad morze po sztormie. Wtedy w powietrzu jest najwięcej jodu.

źródło: wsopocie.wordpress.com